Ben je wanhopig verstrikt in de zoveelste poging een zakelijke brief tot een geslaagd einde te brengen? Worstel je door notulen heen als door een modderparcours en zie je op tegen de uitdaging een uitnodiging te schrijven voor een aankomend feest? Er is hoop, want met een paar simpele tips kun je de saaiste zinnen transformeren tot uitnodigende, frisse teksten.

VERLEIDEN KAN IEDEREEN

De kunst van zakelijke teksten aantrekkelijk en leesbaar maken, begint bij je houding ten opzichte van je opdracht. Probeer voor de verandering eens aan je lezers te denken als zwoele vreemdelingen op een feestje. Prent je het woord verleiding in. Je wilt immers dat mensen jouw woorden ter harte nemen, en dat kan alleen maar door je boodschap magnetisch te maken. Zoek het in simpele bewoordingen die best een tikje anders of eigengereid mogen zijn, zonder daarbij je zakelijke doel uit het oog te verliezen. Probeer je terwijl je schrijft voor te stellen hoe je je publiek zou overtuigen als je voor ze stond in een warme, veilige omgeving en begin gewoon te typen: verleiden kan iedereen.

STRUCTUREER

Als je na die eerste brainstormsessie je eigen woorden terugleest overvalt je misschien het gevoel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Geen probleem: lees jouw tekst door en breng een juiste ordening aan. Bedenk wat je inleiding is, de kern van je verhaal en verzin een pakkend einde. Afhankelijk van de tekstsoort is het belangrijk een passende structuur te gebruiken. Een brief begin je uiteraard anders dan een betoog. Zorg dat elk onderdeel een op zichzelf staande meerwaarde heeft ten opzichte van de andere delen.

MAAK DE SOEP BONDIG

Als je je tekst nu grof in de verf hebt staan is het belangrijk dat je terug gaat lezen met het oog van een adelaar: stijg boven je werk uit en beoordeel waar het korter en bondiger kan. Zakelijke teksten met een creatieve, eigen inslag mogen niet te veel meanderen of breedsprakig zijn. Dus kill your darlings en laat er niet teveel tranen over. Besef dat je meer lezers in je bootje houdt met een strakke, duidelijke spanningsboog. Denk maar eens aan een film die je van begin tot einde weet te boeien: de montage zit dan waarschijnlijk goed in elkaar.

DURF TE GENIETEN

Tot slot is het belangrijk dat je leert genieten van het schrijfproces. De beste teksten rollen uit onze computer als we daar ontspannen voor zitten en niet teveel  twijfelen. Durf dus te schrijven, laat je beperkingen los en rem jezelf in de eerste fase niet af. Later kun je uit de kakofonie van je eigen enthousiasme een passende, zakelijke tekst snijden. Ik wens je alvast veel schrijfplezier toe!

Fotografie: Wiebren Altena van De Blauwe Spreeuw